Topfinish

“Vraag en aanbod” 10 mei 2019

Verhoef Topfinish
11 juni 2019

Spanen reinigen met nieuwe Turboclean

Topfinish heeft onlangs een nieuwe Turboclean reinigingscentrifuge verkocht aan een Nederlandse verspaner. Dit bedrijf gaat de machine inzetten voor het reinigen van zijn spanen.

Dit vertelt Cor Verhoef, directeur-eigenaar van Topfinish op de Brabantse Metaaldagen waar de nieuwe machine werd geïntroduceerd. ‘De vervuilde spanen worden nu nog door het bedrijf (naam is niet bekend) in een container afgevoerd naar een verwerker van oude metalen. Het bedrijf was al lang op zoek naar een betere oplossing.

Proeven

‘Een jaar geleden zijn we met dat bedrijf in contact gekomen’, aldus Verhoef. ‘We hebben voordat zij tot aankoop overgingen, veel tijd in gestopt in onderzoek naar de beste oplossing en diverse proeven gedaan. Daaruit bleek dat je de met olie vervuilde spanen het best direct na het verspanen kunt reinigen. Dan zijn de spanen nog goed te reinigen. Als je de spanen een tijdje laat liggen, droogt de koel-smeerolie in en zijn de spanen bijna niet meer schoon te krijgen. Vandaar dat we hebben gekozen voor inline reinigingscentrifuges. We hebben de Turboclean getest direct achter de verspaningsmachine. De spanen kwamen er brandschoon uit.’

In juni worden de dubbele centrifugaal ultrasoon units opgeleverd. De units werken met een techniek van ultrasoon reinigen met water en zeep en de hoogfrequente trilling zorgt voor het verdere transport van de producten. De gereinigde spanen zijn weer herbruikbaar door de smelter.